Als je een lang en gezond leven wilt leiden, hoef je je niet te verplaatsen. Slimme keuzes maken, zoals evenwichtig eten en regelmatig bewegen en je inentingen op peil houden, zijn de belangrijkste dingen; toch kan het nuttig zijn om te weten welke landen een goede gezondheidszorg, een gezond nationaal dieet en een milieuvriendelijke levensstijl bieden om gezond te blijven.
Italië staat dit jaar voor het eerst bovenaan de ranglijst van gezondste landen van het tijdschrift CEOWORLD en scoort hoog op maatregelen zoals alcoholgebruik, regelmatige lichaamsbeweging en het gebruik van olijfolie, dat het cholesterolgehalte en het risico op hartaandoeningen verlaagt. Hun familiegerichte cultuur bevordert ook nauwe banden tussen de burgers, wat geluk en geestelijk welzijn stimuleert.
Noorwegen verdient de tweede plaats met zijn schone omgeving, vele buitenactiviteiten en gezonde voeding. Bovendien heeft Noorwegen een van de meest uitgebreide socialezekerheidsstelsels ter wereld die financiële steun en gezondheidszorg biedt aan haar burgers, wat stress helpt verminderen en tegelijkertijd stabiele inkomensbronnen biedt die kunnen helpen bij het maken van keuzes voor een gezonde levensstijl.
Japan komt op de derde plaats met zijn dieet van vette vis en rijst, waardoor de inwoners een groot welzijn en een lange levensduur ervaren. Bovendien heeft Japan een van de laagste obesitaspercentages ter wereld, evenals lage niveaus van luchtvervuiling die kunnen leiden tot aandoeningen aan de luchtwegen.
Zwitserland en Canada bezetten vijf van de vijf plekken op deze lijst vanwege hun schone omgeving, diverse culturen en gevarieerde diëten. Ze staan vooral hoog dankzij hun toegankelijke gezondheidszorgsystemen die preventieve gezondheidsdiensten bieden die mensen in topconditie houden.
De VS staat op de laatste plaats ondanks het feit dat ze meer uitgeven aan gezondheidszorg dan welk ander land dan ook, mogelijk door de lagere levensverwachting en hogere sterftecijfers – velen geven hun gezondheidszorgsysteem zelfs de schuld van deze resultaten.
De ranglijst is opgesteld aan de hand van scores per land in vier categorieën, namelijk de algehele risico-omgeving, de kwaliteit van en toegang tot de gezondheidszorg, voedings- en bewegingsgewoonten en de ziektelast van bevolkingsgroepen. De resultaten laten zien dat landen met een hoog inkomen uit Europa de meeste topposities innemen, terwijl Afrika ten zuiden van de Sahara veel van de lagere posities inneemt. Door oorlog en armoede hebben landen beperkte mogelijkheden om gezondheidszorg effectief te laten functioneren, waardoor ze zelfs niet in hun basisbehoeften zoals voedsel en water kunnen voorzien, laat staan effectieve gezondheidszorgsystemen kunnen opzetten. Daarom is het des te belangrijker dat we allemaal stappen ondernemen om onze eigen gezondheid te beschermen door positieve veranderingen in onze levensstijl aan te brengen, ongeacht waar we wonen; je kunt hier meer lezen over de methodologie achter de ranglijst.