Hoe een dakdrager je brandstofverbruik beïnvloedt

Home » Hoe een dakdrager je brandstofverbruik beïnvloedt

Dakdragers of bagageboxen zijn een effectieve manier om extra spullen mee te nemen tijdens autoritten of skivakanties, maar de montage ervan heeft een nadelige invloed op het brandstofverbruik.

Extra gewicht kan het brandstofverbruik verminderen. Bovendien produceren dakkoffers vaak veel lawaai bij hogere snelheden door de turbulentie tussen hun oppervlak en het dak van je auto en de luchtstroom tussen beide.

Je dakdrager kan op verschillende manieren helpen om zuiniger te rijden. Eerst en vooral moet je rekening houden met de grootte en het ontwerp van de laadbak die erop wordt gemonteerd; kleinere laadbakken hebben meestal minder invloed op het brandstofverbruik dan hun grotere tegenhangers, en door een laadbak met een lager profiel te kiezen, verminder je de luchtweerstand die erdoor wordt veroorzaakt. Let ook op het type dakdrager dat je gebruikt – een dakdrager met een laag profiel zodat de koffer kan worden geïnstalleerd zonder de functionaliteit van de achterklep te belemmeren verdient de voorkeur.

Voordat je een laadbak koopt, is het ook essentieel dat je weet wat het maximale laadvermogen en gewicht is. Als je de laadbak te vol laadt, kan dat leiden tot instabiliteit en onveilige rijomstandigheden; bovendien heeft het gewicht van de inhoud van de laadbak een grote invloed op het brandstofverbruik; voor optimale resultaten kun je de laadbak het beste zo vol mogelijk laden zonder het door de fabrikant aanbevolen maximumgewicht te overschrijden.

Langzaam rijden kan ook helpen om het brandstofverbruik van dakkoffers te verbeteren door de luchtweerstand te verminderen. Langzaam rijden verbetert de benzinekilometers. Maar denk eraan dat langzamer rijden het in- en uitrijden van parkeerplaatsen kan bemoeilijken.

Tot slot kun je overwegen om je dakkoffer te verwijderen als je hem niet nodig hebt – dit zorgt niet alleen voor een lager brandstofverbruik, maar bespaart ook op onderhoudskosten. Hoewel het toevoegen van een dakkoffer enige invloed heeft op het totale brandstofverbruik, kunnen de effecten worden geminimaliseerd door langzaam te rijden en te kiezen voor een aerodynamische koffer zoals de Thule Force, Motion XT of Vector modellen die de windweerstand minimaliseren en daarmee de invloed op het brandstofverbruik. Dus als je overweegt om er een aan te schaffen – zorg er dan voor dat een van deze modellen deel uitmaakt van het aankoopproces als je overweegt om een dakkoffer aan te schaffen om de resultaten te maximaliseren!